TOP 5 'sparen zonder voorwaarden' (overzicht)
1,75% Knab: Knab Flexibel Sparen
1,70% Zwitserleven: Internet Sparen
1,65% ICBC: Spaarrekening *
1,65% Argenta: Internetspaarrekening *
1,65% Nationale-Nederlanden: Internetsparen
deposito 1 jaar
2,10% NIBC Direct
2,00% Anadolubank
2,00% Demir-Halk Bank
deposito 2 jaar
2,25% Anadolubank
2,20% NIBC Direct
2,20% Knab
deposito 3 jaar
2,55% Bigbank
2,30% NIBC Direct
2,30% Anadolubank
deposito 4 jaar
2,80% Bigbank
2,40% NIBC Direct
2,40% Demir-Halk Bank
deposito 5 jaar
3,05% Bigbank
2,60% Demir-Halk Bank
2,60% NIBC Direct
deposito 10 jaar
3,70% Bigbank
3,40% NIBC Direct
3,30% Zwitserleven

Blijft uw euro evenveel waard?

12 april 2012

euromuntVaste bezoekers van Rekeninginfo.nl hebben het ongetwijfeld al in de gaten. Daar waar de rente enige tijd terug nog in de lift zat en veel spaarbanken nog drie procent rente boden, zijn de spaarrentes door veel banken inmiddels al weer verlaagd. Sommige banken hebben de aangeboden spaarvergoeding zelfs al meerdere keren verlaagd.

De hoogst beschikbare rente op een rekening waarvan ‘vrij opgenomen’ kan worden, van momenteel 2,9%, valt nog slechts bij twee banken te behalen (bij Amsterdam Trade Bank en WestlandUtrecht Bank). Doordat de inflatie momenteel 2,5% op jaarbasis bedraagt (Bron: CBS.nl), wordt het spaargeld van veel mensen door te sparen geen 2,9%, maar ten hoogste 0,4% meer waard.

Als u wilt dat de koopkracht die uw spaargeld vertegenwoordigt niet afneemt, dat uw euro’s door de inflatie dus niet ‘minder waard worden’, dan kunt u kiezen voor een spaarrekening die een spaarrente vergoedt die ten minste gelijk aan of hoger is dan de inflatie. In dit overzicht op Rekeninginfo.nl kunt u terugvinden welk percentage momenteel bij welke spaarrekening hoort.

Op feestjes en partijen hoort u wellicht mensen klagen dat het ‘dankzij de inflatie geen zin heeft om te sparen’. Dit is natuurlijk sowieso een onzinnige stelling. Immers, meer geld sparen wordt niet alleen gedaan door het behalen van rendement, maar is ook een kwestie van simpelweg steeds een beetje extra geld ‘opzij zetten’. Daarnaast kunt u eenvoudigweg het ongelijk van dergelijke klagers bewijzen door hen er op te wijzen dat in het zojuist genoemde overzicht op vijftien spaarrekeningen te vinden zijn die een minimale rentevergoeding van 2,5% bieden.

Vermogensrendementsheffing en inflatie

‘Wacht eens even’, roepen sommige spaarders waarschijnlijk. ‘Zo eenvoudig is het voor nu ook weer niet om niet aan koopkracht te verliezen: want als je meer spaargeld hebt dan het heffingvrije vermogen van € 21.139, dan moet je in het kader van de inkomstenbelasting over het bedrag aan spaargeld daarboven 1,2% vermogensrendementsheffing betalen!’. Echter, ook in dit geval is het nog steeds mogelijk om er voor te zorgen dat uw spaargeld voldoende rendeert om de inflatie te compenseren. Dit kunt u doen door het spaargeld boven de € 21.139 langere tijd vast te zetten op een deposito waarop u ten minste 2,5 + 1,2 = 3,7% spaarrente ontvangt. Dit is momenteel mogelijk bij vastzetten vanaf 3 jaar, de bank Credit Europe vergoedt op een 3-jarig deposito momenteel namelijk 3,75 rente. Op Rekeninginfo.nl vindt u naast dit specifieke voorbeeld nog tientallen deposito’s, bij verschillende banken met verschillende looptijden, waarop minimaal 3,75% rente vergoed wordt: in het overzicht met deposito’s.

Tags: , , , ,

Hoogste rente deposito