TOP 5 'sparen zonder voorwaarden' (overzicht)
1,75% Knab: Knab Flexibel Sparen
1,70% Zwitserleven: Internet Sparen
1,65% ICBC: Spaarrekening *
1,65% Argenta: Internetspaarrekening *
1,65% Nationale-Nederlanden: Internetsparen
deposito 1 jaar
2,10% NIBC Direct
2,00% Anadolubank
2,00% Demir-Halk Bank
deposito 2 jaar
2,25% Anadolubank
2,20% NIBC Direct
2,20% Knab
deposito 3 jaar
2,55% Bigbank
2,30% NIBC Direct
2,30% Anadolubank
deposito 4 jaar
2,80% Bigbank
2,40% NIBC Direct
2,40% Demir-Halk Bank
deposito 5 jaar
3,05% Bigbank
2,60% Demir-Halk Bank
2,60% NIBC Direct
deposito 10 jaar
3,70% Bigbank
3,40% NIBC Direct
3,30% Zwitserleven

Eind van het jaar, extra spaargeld, kredietcrisis en deposito’s

21 december 2008

Eind december en begin januari beschikken veel mensen ‘ineens’ over een extra bedrag aan geld dat zij opzij kunnen zetten. De zogenoemde ‘dertiende maand’ of eindejaarsuitkering wordt door de werkgever immers vaak gelijk met het salaris van december uitbetaald. Begin januari komt de gedurende het kalenderjaar verdiende spaarrente over het eerder op een spaarrekening of deposito geplaatste geld hier nog bij. Voor spaarders die een deel van hun spaargeld bij Icesave gestald hadden geldt verder dat de uitkering van het depositogarantiestelsel een dezer dagen ontvangen wordt.

Spaarrekeningen
De markt-voor-aanbod-van-spaargeld zal de komende weken dus ongetwijfeld weer relatief sterk in beweging zijn, daar verandert de ‘kredietcrisis’ niets aan. De aanbod-van-spaarrente-markt lijkt de laatste maanden weinig veranderd te zijn. Voor spaarrekeningen waarvan vrij opgenomen kan worden (link) gelden grofweg nog steeds vrijwel dezelfde spaarrentes als circa een half jaar geleden. Icesave is er niet meer, maar een spaarrente van 5,2 of 5,25 procent wordt ook nu nog door 5 verschillende banken aangeboden. Ook de banken die op een ander aspect dan de hoogte van de aangeboden rente concurreren hebben de percentages op gewone spaarrekeningen nauwelijks veranderd.

Deposito’s en de kredietcrisis
Voor deposito’s (spaargeld een aantal maanden of jaren vastzetten) geldt echter een ander beeld. Het op deze rekeningen aangeboden rentepercentage kan door de bank gedurende de looptijd van het deposito niet verlaagd worden. Op deposito’s lijkt de kredietcrisis hierdoor wel degelijk effect te hebben. De banken durven wellicht minder ver vooruit te kijken, waardoor zij wat terughoudender zijn geworden met het aanbieden van rentepercentages op deposito’s die (veel) hoger zijn dan de rente op ‘gewone’ spaarrekeningen. De wat minder bekende (kleine en veelal van origine buitenlandse) banken bieden nog steeds hogere depositorentes dan de Nederlandse ‘grootbanken’. Ook sommige kleine banken verlaagden de laatste maanden echter de door hen aangeboden rente op deposito’s. De bij vrijwel alle Nederlanders bekende banken (SNS, Fortis, ABN-Amro, Rabobank, Postbank) verlaagden de rente op deposito’s de afgelopen maanden aanzienlijk. Rabobank biedt bijvoorbeeld, na een serie van renteverlagingen, inmiddels een van de laagste spaarrentes op deposito’s.

Het is duidelijk dat de banken niet alleen op hoogte van de spaarrente concurreren, maar ook op mate van vertrouwen bij het grote publiek. Een bank die als gerenommeerd gezien wordt, kan het zich veroorloven de depositorente te verlagen. Een bank die klein en/of minder bekend is, kan om klanten te trekken nauwelijks anders dan zich profileren met een hoge rente. De kredietcrisis lijkt er voor gezorgd te hebben dat het onderscheid alleen maar groter is geworden.

Iedere spaarder zal zijn keuze voor een bank van de voor hem belangrijkste aspecten laten afhangen. De ene persoon durft alleen nog maar met ‘bekende’ banken in zee te gaan, de andere persoon blijft kiezen voor het hoogste rendement. Vergelijken blijft echter nuttig. Het verschil in hoeveelheid ‘verdiend’ spaargeld op jaarbasis kan namelijk oplopen tot meer dan 100 procent! (2 jaar een bedrag van 2.000 euro vastzetten levert bij NIBC Direct, Yapi Kredi en Credit Europe namelijk ongeveer het dubbele op ten opzichte van op dezelfde wijze geld vastzetten bij Rabobank, Triodos of Postbank (bekijk het 2-jarig deposito-overzicht (link)).

Hoogste rente deposito