TOP 5 'sparen zonder voorwaarden' (overzicht)
1,75% Knab: Knab Flexibel Sparen
1,70% Zwitserleven: Internet Sparen
1,65% ICBC: Spaarrekening *
1,65% Argenta: Internetspaarrekening *
1,65% Nationale-Nederlanden: Internetsparen
deposito 1 jaar
2,10% NIBC Direct
2,00% Anadolubank
2,00% Demir-Halk Bank
deposito 2 jaar
2,25% Anadolubank
2,20% NIBC Direct
2,20% Knab
deposito 3 jaar
2,55% Bigbank
2,30% NIBC Direct
2,30% Anadolubank
deposito 4 jaar
2,80% Bigbank
2,40% NIBC Direct
2,40% Demir-Halk Bank
deposito 5 jaar
3,05% Bigbank
2,60% Demir-Halk Bank
2,60% NIBC Direct
deposito 10 jaar
3,70% Bigbank
3,40% NIBC Direct
3,30% Zwitserleven

Spaarloon vrijgave. Spaarsaldo opnemen of juist niet?

12 september 2010

Zoals eerder in het spaarnieuws bericht, wordt vanaf woensdag 15 september 2010 al het tot en met december 2009 opgebouwde spaarloon vrijgegeven (bekijk hier het besluit van de Minister van Financiën).

Opnemen: Voordeel/nadeel
Indien u een spaarloonrekening heeft, dan heeft u recentelijk bericht ontvangen van uw bank. U heeft momenteel de keuze tussen het opnemen van het tot eind 2009 opgebouwde spaarsaldo en het op de spaarloonrekening laten staan van het saldo.

Het voordeel van opnemen is duidelijk: u kunt vervroegd over het opgebouwde saldo beschikken. Er is echter voor sommige spaarders ook een nadeel. De ‘box 3 vrijstelling‘ van inkomstenbelasting geldt namelijk alleen voor geblokkeerd spaarloon. Indien u op uw normale spaarrekening(en) al een bedrag gespaard heeft waarmee u boven de grens voor het heffingsvrije vermogen komt, dan gaat u over het opgenomen spaarloon – net als over al uw spaargeld boven de heffingsvrije grens – 1,2% vermogensrendementsheffing betalen.

Uw vermogen is heffingsvrij tot € 20.661,-. Indien u een fiscale partner heeft, dan geldt voor u gezamenlijk een heffingsvrij vermogen van € 41.332.

Opnemen of juist niet? Wat is wijsheid?
Rekeninginfo.nl gaat er van uit dat u het opgespaarde spaarloon niet uitgeeft, maar het liefst met maximaal rendement op de bank laat staan. Wat in uw geval wijsheid is, hangt echter af van uw persoonlijke situatie.

Indien u minder dan € 20.661,- spaargeld heeft: In dit geval betaalt u geen 1,2% belasting over uw vermogen. Door uw spaarloon op te nemen en op een spaarrekening of een aantal jaar vast op een deposito te zetten, kunt u momenteel eenvoudig een hogere rente krijgen dan dat u op uw spaarloonrekening krijgt.

Indien u meer dan € 20.661,- spaargeld heeft: In dit geval is opnemen van uw spaarloon rendementstechnisch alleen zinvol indien u minstens 1,2% rente meer krijgt op de rekening waar u het opzet dan dat u op uw spaarloonrekening ontvangt. In de praktijk betekent dit dat u aangewezen bent op een 3-jarig 4-jarig of 5-jarig deposito, of een deposito met nog langere looptijd.

Meer over spaarloon
Rekeninginfo.nl biedt hier een overzicht met de rente op spaarloonrekeningen. Te zien is dat
Centraal Beheer Achmea en ASN Bank met 2,5% momenteel een spaarrente bieden die hoger is dan de meeste banken op hun gewone spaarrekeningen bieden. Hoewel Fortis inmiddels samengegaan is met ABN-Amro staat deze bank volledigheidshalve de komende tijd toch nog in het overzicht.

De meeste werkgevers met een spaarloonregeling hebben slechts met één spaarbank een overeenkomst gesloten. Overstappen naar een bank met een hogere spaarloonrente kunnen spaarders daarom meestal niet. Deze gedwongen winkelnering zorgt ervoor dat veel banken geen hoge spaarrentes op spaarloonrekeningen bieden. Sommige banken publiceren zelfs de spaarloonrente niet op hun website, waardoor rente vergelijken bemoeilijkt wordt. De spaarloonrentes van de meeste banken zijn al geruime tijd niet gewijzigd. Indien het dalen van de spaarrente aan blijft houden, acht Rekeninginfo.nl het goed denkbaar dat ook de spaarloonrentes over enige tijd verlaagd worden. Mogelijk wachten de banken echter met rentewijzigingen tot het 2011 is en het tot en met 2009 opgebouwde tegoed niet meer vrijelijk opgenomen kan worden.

Eenvoudig op de hoogte blijven van het spaarnieuws? –> Volg @rekeninginfo op Twitter.

Hoogste rente deposito