TOP 5 'sparen zonder voorwaarden' (overzicht)
1,75% Knab: Knab Flexibel Sparen
1,70% Zwitserleven: Internet Sparen
1,65% ICBC: Spaarrekening *
1,65% Argenta: Internetspaarrekening *
1,65% Nationale-Nederlanden: Internetsparen
deposito 1 jaar
2,10% NIBC Direct
2,00% Anadolubank
2,00% Demir-Halk Bank
deposito 2 jaar
2,25% Anadolubank
2,20% NIBC Direct
2,20% Knab
deposito 3 jaar
2,55% Bigbank
2,30% NIBC Direct
2,30% Anadolubank
deposito 4 jaar
2,80% Bigbank
2,40% NIBC Direct
2,40% Demir-Halk Bank
deposito 5 jaar
3,05% Bigbank
2,60% Demir-Halk Bank
2,60% NIBC Direct
deposito 10 jaar
3,70% Bigbank
3,40% NIBC Direct
3,30% Zwitserleven

Verdienen aan vakantiegeld of belastingteruggave

19 mei 2008

Eind mei ontvangen de meeste mensen die in loondienst werken traditioneel hun vakantiegeld. Meestal is dit (bruto) 8% over het afgelopen jaar verdiende brutoloon. Zij die het afgelopen jaar werkten, ontvangen hierdoor binnenkort een aardig extra bedrag op hun bankrekening. De komende weken ontvangen velen ook geld terug in verband met de aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst is inmiddels namelijk begonnen met het restitueren van teveel betaalde loonheffing.

In de toekomst meer (vakantie)geld…
Mooi, extra geld op de bank. Op de betaalrekening laten staan is, vanwege het gebrek aan rentevergoeding, echter zonde. Wellicht gaat u dit jaar niet op vakantie, of maakt u niet al het ‘extra’ geld op. Waar u het geld nu neerzet, kan op termijn echter een leuk verschil maken. Indien u binnenkort bijvoorbeeld 1.500 euro extra heeft en u zet dit het komende jaar tegen 3% rente op een spaarrekening bij uw vaste bank, dan loopt u het komende jaar al 22,50 euro mis ten opzichte van een collega die kiest voor een bankrekening met de momenteel eenvoudig verkrijgbare spaarrente van 4,5%. De collega die hetzelfde bedrag een jaar vastzet (het openen van een zogenaamd ‘deposito’), heeft na een jaar tot 30 euro meer dan dat u straks heeft.

Kunt u het extra geld wat langer missen? Op lange termijn loopt het verschil in rente verder op.
Nog een rekenvoorbeeld: u heeft 2.500 euro die u voorlopig niet nodig heeft. U kunt dit bedrag op een traditionele spaarrekening zetten en hierover de komende jaren gemiddeld 3,4% rente per jaar ontvangen. U kunt het echter ook vastzetten op een deposito en hier 2% rente per jaar meer voor krijgen. Zonder met ‘rente-op-rente’ rekening te houden, loopt u in dit voorbeeld de komende vijf jaar 250 euro mis!

Wat u nu met uw vakantiegeld doet, bepaalt dus hoeveel extra geld u in de toekomst heeft. Door het bedrag niet zo maar te laten staan, maar daar te plaatsen waar u een hogere beloning ontvangt, verdient u aan uw vakantiegeld.

Minimuminleg
Meestal eisen banken bij het openen van een deposito een minimuminleg. De hoogste rentevergoedingen worden momenteel gegeven indien u minimaal 2.500 of zelfs 5.000 euro kunt vastzetten. Bij veel banken is het echter mogelijk om vanaf 500 euro een deposito te openen. Dit geldt voor o.a. Reaal, ABN-AMRO, ASN, SNS, Triodos en Postbank. Bij Anadolubank en The Economy Bank kunt u met 1.000 euro terecht. Demir-Halk en Garantibank vragen 2.000, Credit Europe en DSB vragen minimaal 2.500 euro en voor een deposito bij de Rabobank heeft u minimaal 4.000 euro nodig. Bij Amsterdam Trade Bank en Yapi Kredi dient u minimaal 5.000 euro in te leggen.

Via onderstaande links kunt u eenvoudig bekijken welke rentepercentages de banken voor diverse periodes op een deposito verstrekken en wat de actuele spaarrentes op gewone spaarrekeningen zijn:

  • vergelijk deposito’s

  • OVerzicht spaarrente van hoog naar laag

  • Hoogste rente deposito