TOP 5 'sparen zonder voorwaarden' (overzicht)
1,75% Knab: Knab Flexibel Sparen
1,70% Zwitserleven: Internet Sparen
1,65% ICBC: Spaarrekening *
1,65% Argenta: Internetspaarrekening *
1,65% Nationale-Nederlanden: Internetsparen
deposito 1 jaar
2,10% NIBC Direct
2,00% Anadolubank
2,00% Demir-Halk Bank
deposito 2 jaar
2,25% Anadolubank
2,20% NIBC Direct
2,20% Knab
deposito 3 jaar
2,55% Bigbank
2,30% NIBC Direct
2,30% Anadolubank
deposito 4 jaar
2,80% Bigbank
2,40% NIBC Direct
2,40% Demir-Halk Bank
deposito 5 jaar
3,05% Bigbank
2,60% Demir-Halk Bank
2,60% NIBC Direct
deposito 10 jaar
3,70% Bigbank
3,40% NIBC Direct
3,30% Zwitserleven

Waarom Ikea geen Icesave is

31 augustus 2012

Op veel websites is momenteel te lezen dat Ikea in Nederland een bank geopend heeft: de Ikano Bank.Dit is natuurlijk interessant en vermakelijk nieuws (er vallen vast leuke grappen over te bedenken). Rekeninginfo.nl hecht belang aan het onderscheiden van zin en onzin in berichtgeving over (nieuwe) banken. Wij trachten het zelf ‘bij de feiten te houden’. In het geval van Ikano Bank neemt Rekeninginfo.nl het voor Ikano op: want Ikea is geen Icesave.

In diverse nieuwsberichten wordt momenteel veel aandacht besteed aan het feit dat de Ikano in Nederland alleen een bijkantoor heeft waardoor de bank niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt. Hierbij wordt de (impliciete) suggestie gewekt dat het hierdoor minder aantrekkelijk of zelfs onverstandig is om met Ikano Bank in zee te gaan (zoals hier op nu.nl en volkskrant.nl) en wordt moeilijk gedaan over de vraag welke partij er nu eigenlijk toezicht houdt op Ikano (zoals op nrc.nl).

Drukte om niets
Bij Rekeninginfo.nl begrijpen wij niet zo goed waarom van voornoemde zaken een punt wordt gemaakt. Immers, vooralsnog biedt Ikea’s Ikano bank geen spaarproducten aan. Er kan bij Ikano alleen geleend worden. Indien Ikano onverhoopt failleert, dan raken de klanten dus geen spaargeld kwijt en hoeft er dus sowieso geen beroep gedaan te worden op enig garantiestelsel of garantiefonds. Zo lang Ikano geen spaarproducten aanbiedt hoeven klanten zich daarnaast niet druk te maken over de vraag of en door wie er toezicht wordt gehouden. Of vindt u het ook belangrijk om te weten wie toezicht houdt op de kredietverlener als u op krediet koopt bij Wehkamp of Dixons?

Is een faillissement bij geleend geld juist gunstig voor klanten?
Natuurlijk betekent een eventueel faillissement van Ikano (of elke andere bank waar een klant geld geleend heeft) niet dat het geleende geld niet meer terugbetaald hoeft te worden. De lening zal na een faillissement veelal aan de faillissementscurator moeten worden afgelost. Ook kan het zijn dat de lening moet worden terugbetaald aan een andere partij die de vordering heeft overgenomen.

Kortom: als u geld heeft geleend of op afbetaling heeft gekocht, zult u in de praktijk altijd volledig moeten (terug)betalen, of een bank of andere kredietverlener nu blijft bestaan of failliet gaat. In een dergelijk geval is het de bank (en niet de klant) die zich druk zal maken of zijn wederpartij wel kredietwaardig is…

Tags: , , ,

Hoogste rente deposito